Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do treści

Dostępne skróty klawiszowe:

  • Tab Przejście do następnego elementu możliwego do kliknięcia.
  • Shift + Tab Przejście do poprzedniego elementu możliwego do kliknięcia.
  • Enter Wykonanie domyślnej akcji.
  • ALT + 1 Przejście do menu głównego.
  • ALT + 2 Przejście do treści.
  • Ctrl + Alt + + Powiększenie rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + - Pomniejszenie rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + 0 Przywrócenie domyślnego rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + C Włączenie/wyłączenie trybu kontrastowego.
  • Ctrl + Alt + H Przejście do strony głównej.
10 stycznia 2019

Dziś praktykant, jutro pracownik

Drukuj

Młodzież z dąbrowskiego Ekonomika już po raz drugi wzięła udział w dwutygodniowych praktykach w Irlandii. Uczniowie kształcący się w zawodach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik żywienia i usług gastronomicznych w terminie 17 listopada – 1 grudnia 2018 odbywali praktyki zawodowe w nadmorskim miasteczku Youghal w hotelach, restauracjach, biurach podróży, a także w lokalnej Izbie Turystyki i Handlu.

Uczniowie mieszkali u rodzin goszczących, dzięki czemu mogli poznać kulturę, kuchnię i zwyczaje irlandzkie oraz szlifować język angielski w codziennych sytuacjach komunikacyjnych. W czasie wolnym młodzież uczestniczyła w kursie języka angielskiego oraz w ciekawych wycieczkach krajoznawczych. Sami uczniowie postrzegają staż bardzo pozytywnie. Podkreślają, że możliwość udziału w praktykach za granicą sprawiła, że pokonali bariery językowe, a ich szanse na rynku pracy z pewnością wzrosły.  Więcej o projekcie

Dwutygodniowe praktyki organizowane były w ramach projektu „Dziś praktykant, jutro pracownik” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).

Już w marcu 2019 kolejna grupa uczniów z dąbrowskiego Ekonomika wylatuje na staż do Irlandii. Młodzież czeka jeszcze etap rekrutacji, kurs języka angielskiego oraz spotkania w ramach przygotowania kulturowego i pedagogicznego.

Podzielili się doświadczeniami

A po powrocie młodzież, która odbywała praktyki w Irlandii przygotowała spotkanie z uczniami klas hotelarskich, gastronomicznych i turystycznych. Z pomocą opiekunów, którzy im towarzyszyli oraz koordynatorów projektu uczniowie przygotowali spotkanie, podczas którego podzielili się swoimi doświadczeniami z udziału w projekcie.

Uczniowie przedstawili krótką fotorelację z podróży oraz opowiedzieli o swoich doświadczeniach zawodowych w Irlandii. Udział w spotkaniu wzięli również opiekunowie, którzy przybliżyli irlandzkie tradycje świąteczne i opowiedzieli tajnikach irlandzkiej kuchni.

Na zakończenie wszyscy mieli okazję spróbować pysznych tradycyjnych irlandzkich scones’ów z bitą smietaną i konfiturą oraz wypić filiżankę, słodkiej irlandzkiej kawy.

Zobacz fotorelację

Czytaj więcej

Wiadomości

Ten dron ma niezłego „nosa”

Wiadomości

Ambasadorzy służą pomocą

Komunikaty

Wykazy lokali mieszkalnych przeznaczonych do sprzedaży bezprzetargowej na rzecz ich najemców

Wiadomości

Łącznik wkrótce będzie gotowy