Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do treści

Dostępne skróty klawiszowe:

  • Tab Przejście do następnego elementu możliwego do kliknięcia.
  • Shift + Tab Przejście do poprzedniego elementu możliwego do kliknięcia.
  • Enter Wykonanie domyślnej akcji.
  • ALT + 1 Przejście do menu głównego.
  • ALT + 2 Przejście do treści.
  • Ctrl + Alt + + Powiększenie rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + - Pomniejszenie rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + 0 Przywrócenie domyślnego rozmiaru czcionki.
  • Ctrl + Alt + C Włączenie/wyłączenie trybu kontrastowego.
  • Ctrl + Alt + H Przejście do strony głównej.
2 kwietnia 2021

Cukiernicze propozycje na Wielkanoc

Drukuj

Uczniowie, przyszli cukiernicy, dzielą się swoim przepisem na wielkanocne pyszności.

Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik, w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Dąbrowie Górniczej, na praktykach zawodowych w pracowni cukierniczej, tworzą smakowite i efektowne słodkości.

Nauka tu trwa 3 lata, uczniowie przygotowują się do egzaminu zawodowego, po którym otrzymują Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej. Zdają egzamin taki sam jak ich pełnosprawni rówieśnicy. Obecnie przygotowują się do Świąt Wielkanocnych. Świąteczne baby, babeczki, mazurki i serniki zagościły na dobre w ich pracowniach.


Uczniowie ze swoimi świątecznymi wypiekami

Zapewne w normalnych warunkach, bez pandemii, spotkalibyśmy się z uczniami SOSW na degustacji, gdyż zawsze przed świętami organizowane były takie spotkania dla pracowników ośrodka i społeczności lokalnej. Ponieważ teraz to niemożliwe, to uczniowie dzielą się swoim sprawdzonym przepisem na mazurek.

ZG

Czytaj więcej

Kultura

Weekend w mieście

Wiadomości

Dąbrowski bus dla seniora. Nowy numer i nieco niższe opłaty

Strona główna

Przebudowa ulicy Młodych. Objazd dla autobusów linii 644 i 645

Rekreacja

MKS ostatni raz w rundzie zasadniczej zagra u siebie